Followers

UNGKAPAN EMAS

"Saya boleh bunuh semua YAHUDI ketika saya berkuasa. Saya tinggalkan sedikit kepada kamu agar kamu kenal siapa YAHUDI dan cari jawapan kenapa saya bunuh mereka" - ADOLF HITLER

NOTISArtikel yang disiarkan merupakan pandangan peribadi penulis tiada berkaitan dengan mana-mana organisasi. Jika berlaku sebarang kerugian, kecederaan atau kecelaruan emosi ketika membaca artikel, gambar dan bahan yang dipaparkan di laman ini ianya di luar tanggungjawab penulis - Ingin berkongsi maklumat atau artikel emel: pemikirpolitik@hotmail.com

May 10, 2012

#JDAB2012 : HARI PERTAMA 100 ORANG PELAJAR MISKIN SAMBUNG PELAJARAN!!


Check Point : Terminal One Seremban

Hari pertama 9 Mei 2012 - Lengkap sudah perjalanan JDAB2012 yang bermula di Shah Alam dan berakhir di UiTM Segamat, Johor untuk mengenal pasti pelajar lepasan SPM yang gagal melanjutkan pengajian di pusat pengajian tinggi akibat dihimpit masalah kemiskinan.

Bermula di 'check-point' pertama iaitu Terminal One, Seremban sehingga ke Kuala Pilah. Para sukarelawan JDAB2012 berjaya mengenal pasti hampir 100 pelajar lepasan SPM yang tidak melanjutkan pelajaran akibat kekurangan sumber kewangan.

Kunjungan sukarelawan JDAB2012 di Kuala Pilah turut dibantu oleh Skuad Sayang Wanita UMNO Kuala Pilah yang banyak membantu pergerakkan kami dalam mengesan rumah yang didiami oleh keluarga kurang mampu yang mana anaknya gagal melanjutkan pengajian.

Antara kes yang dapat dikesan adalah seorang pelajar lepasan SPM dari Kg. Parit Tinggi Kuala Pilah yang mendapat 3A dalam peperiksaan SPM tetapi tidak berjaya melanjutkan pengajian kerana faktor kemiskinan.

Ketika dikunjungi oleh para sukarelawan JDAB2012, anak muda tersebut kelihatan gembira dan tidak mahu melepaskan peluang yang datang bagi mengubah nasib keluarganya.

Selain berjaya mengesan pelajar-pelajar yang perlu dibantu, JDAB2012 turut berjaya mengedarkan 10,000 keping risalah penerangan mengenai dasar 1Malaysia yang diilhamkan oleh YAB Perdana Menteri Datuk Seri Najib Tun Abdul Razak.

Rata-rata masyarakat memberi respon positif terhadap program anjuran MDAB yang mana ianya cukup membantu anak-anak muda lepasan SPM demi memastikan tiada sesiapa pun dinafikan peluang untuk belajar hanya kerana faktor kemiskinan. - harapan esok


Sukses 'check-point' pertama - sukarelawan JDAB2012 bergambar kenangan di hadapan Terminal One Seremban


Sukarelawan JDAB2012 bergambar kenangan bersama Skuad Sayang Wanita UMNO Kuala Pilah

Ikuti twitter kami untuk kemaskini laporan serta lokasi yang bakal kami kunjungi :@JelajahDestini atau blog rasmi JDAB2012 di http://jelajah-anak-bangsa.blogspot.com/ 

Pemikir Politik : Hari pertama 100 orang pelajar miskin dikenalpasti untuk menyambung pelajaran!! Tahniah Destini Anak Bangsa!! 

No comments:

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails