Followers

UNGKAPAN EMAS

"Saya boleh bunuh semua YAHUDI ketika saya berkuasa. Saya tinggalkan sedikit kepada kamu agar kamu kenal siapa YAHUDI dan cari jawapan kenapa saya bunuh mereka" - ADOLF HITLER

NOTISArtikel yang disiarkan merupakan pandangan peribadi penulis tiada berkaitan dengan mana-mana organisasi. Jika berlaku sebarang kerugian, kecederaan atau kecelaruan emosi ketika membaca artikel, gambar dan bahan yang dipaparkan di laman ini ianya di luar tanggungjawab penulis - Ingin berkongsi maklumat atau artikel emel: pemikirpolitik@hotmail.com

Mar 14, 2012

AMAN KAMPUS : LAPORAN SULIT AMAN KAMPUS FASA I DIDEDAHKAN!!!

 

 

Program Aman Kampus terbahagi kepada 3 fasa yang mencakupi keseluruhan kumpulan sasaran,meliputi lokasi tumpuan yang luas dan menepati objektif penganjurannya. Fasa tersebut : 
  1. Fasa 1: Kembara Mahasiswa Bersama Masyarakat 
  2. Fasa 2: Jelajah Kampus 
  3. Fasa 3: Himpunan PM Bersama Anak Muda

Program Aman Kampus fasa 1 telah berjaya dianjurkan selama 18 hari, bermula pada 6 Febuari 2012 hingga 19 Febuari 2012 melibatkan 12 buah negeri dan 46 lokasi diseluruh Semenanjung Malaysia. Jumlah jarak perjalanan kembara adalah sepanjang 3153.8 kilometer. 

Program Aman Kampus ini adalah hasil kesepakatan 19 buah NGO yang menjadi penganjur bersama dan diterajui oleh Persatuan Alumni Pemimpin Mahasiswa Aspirasi Malaysia (ASPIRASI). Manakala Kembara Mahasiswa Bersama Masyarakat telah disertai oleh seramai 183 orang mahasiswa IPT dan belia-NGO (Peserta Konvoi) yang terdiri daripada berbilang bangsa dan agama. 

Pengisian utama Kembara Mahasiswa Bersama Masyarakat : 
  1. Pentas Anak Muda 
  2. Ikon Siswa 
  3. Siswa Prihatin 
  4. Info Siswa 
  5. Siswa Cergas 
Sepanjang tempoh berlansungnya program fasa 1, sebuah kajian berbentuk soal selidik telah dijalankan oleh mahasiswa yang melibatkan seramai6,492 responden daripada pelbagai kategori umur, agama, bangsa dan sosio-ekonomi, bagi tujuan untuk mengetahui masalah rakyat dan sejauh mana mereka ini dapat memahami, menghayati dan menghargai dasar-dasar serta pembangunan yang diberikan oleh kerajaan. Instrumen soal selidik tersebut dibangunkan oleh Biro Tatanegara (BTN) 

MAKLUM BALAS RAKYAT

Persepsi Negatif Terhadap Suasana Kampus 
–Wujud kegusaran dikalangan ibubapa mengenai suasana kampus yang digambarkan oleh media seolah-olah berada dalam keadaan huru hara berdasarkan beberapa insiden yang dicetuskan oleh kelompok minoriti mahasiswa yang bertindak diluar batasan. Isu ‘Mahasiswa Pelampau’ menjadi topik popular dan kerap kali disoal oleh masyarakat mengenai kesahihannya. 
Gagasan 1Malaysia Diterima Baik oleh Masyarakat  
–Berdasarkan soal selidik yang diedarkan, 85% daripada responden menyokong gagasan 1Malaysia.  
Kenaikan Harga Barang  
–Rata-rata masyarakat yang tinggal diluar bandar mahupun dibandaraya amat sukar untuk menerima isu kenaikan harga barang walaupun isu ini telah dijelaskan oleh pelbagai agensi kerajaan. Rakyat masih tetap enggan menerimanya. Inisiatif Kedai Rakyat 1Malaysia (KR1M) yang belum meluas keseluruhan lokasi menyebabkan wujudnya rungutan dikalangan masyarakat mengenai aspek keadilan pengagihan kemudahan.  
Kemudahan Infrastruktur  
–Masih ada lagi kawasan diluar bandar yang mengalami masalah kerap kali berlaku putus bekalan elektrik. Terdapat juga beberapa kemudahan yang telah dijanjikan oleh kerajaan yang masih belum ditunaikan, antaranya Benteng Sungai Pulau Ketam dan Pulau Duyong, Kuala Terengganu. Masalah jalan rosak dan longkang tersumbat adalah dapatan yang popular bagi setiap lokasi.  
Kemiskinan Rakyat  
–Perlaksanaan Projek Perumahan Rakyat Termiskin dan Program Mesra Rakyat secara lansung telah membantu menyelesaikan masalah kemiskinan dikalangan masyarakat luar bandar dan kota raya. Kecekapan pengagihan bantuan oleh jentera kerajaan juga menerima rungutan daripada masyarakat. Masalah harga perumahan yang sangat mahal juga ditimbulkan oleh masyarakat terutama mereka yang tinggal di bandaraya (Pulau Pinang, Selangor dan Johor).  
Fahaman Politik  
–Secara majoriti masyarakat yang ditemui menolak fahaman politik yang ganas dan tidak mengutamakan keharmonian dan perpaduan sesama masyarakat. Selain itu juga, mereka juga menolak demonstari jalanan yang dianggap sebagai tindakan tidak bermoral dan hanya mementingkan perjuangan individu semata-mata.  
Birokrasi Agensi Kerajaan  
–Sebahagian besar masyarakat yang didekati telah menyatakan masalah birokrasi yang mereka hadapi semasa berurusan dengan agensi kerajaan. Masyarakat mengharapkan agensi kerajaan dapat mempercepatkan dan mempermudahkan urusan mereka. Kadang-kadang kala permintaan sebahagian agensi tidak dapat difahami dan dipenuhi oleh mereka diatas kebatasan ilmu pengetahuan yang dimiliki. 
Tuntutan Anak Muda  
–Isu penghijrahan anak muda ke bandar dilihat sebagai masalah kritikal yang wujudkan dikalangan masyarakat luar bandar. Dikampung sudah kurang tenaga muda yang akan mewarisi sosio budaya setempat. Isu ketiadaan pekerjaan yang menjamin pendapatan yang mencukupi menjadi penyebab utama penghijrahan tersebut. Terdapat juga rungutan mengenai pelanjutan umur persaraan penjawat awam kepada 60 tahun sebagai meningkatkan lagi masalah pengangguran dikalangan anak muda sama ada graduan atau sebaliknya. Aktiviti kemasyarakatan atau sosial semakin berkurangan di kawasan luar bandar kerana kurangnya tenaga muda. Manakala, di kota juga menghadapi masalah yang sama kerana anak muda juga sibuk bekerja.  
Projek Lynas (Malaysia) Berhad  
–Secara keseluruhan masyarakat masih tidak mengetahui perkara sebenar mengenai isu Lynas dan sebahagian mereka menerima maklumat hanya daripada dakyah pembangkang melalui ceramah politik, kain rentang, flyers dan media baru. Strategi yang kreatif dan pro aktif harus digerakkan untuk membuktikan keselamatan dan kebaikan projek Lynas ini kepada negara terutamanya masyarakat tempatan. Contohnya, ribuan peluang pekerjaan yang disediakan oleh pihak Lynas. Siri penerangan ini juga perlu diadakan secara santai di pusat pengajian tinggi agar golongan cerdik pandai ini diberi permahaman yang jelas agar mereka tidak hanya bergantung kepada persepsi semata-mata. Akhirnya, mereka menyampai pula kepada rakyat maklumat yang tidak benar.

SELANJUTNYA KLIK HARAPAN ESOK !!

Pemikir Politik : LAPORAN SULIT AMAN KAMPUS FASA I DIDEDAHKAN!!! PRO-M SEMAKIN LUMPUH!!! 

No comments:

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails